Facultatea de Medicină din Sibiu a găzduit, luni, 20 iulie, lansarea programului “Saving Hearts”, o școală de vară finanțată prin programul Erasmus+, în cadrul căreia aproximativ 30 de studenți din Sibiu și de la alte două universități din Suedia și Irlanda vor beneficia de o pregătire de specialitate oferită de doctori de renume. Prin acest program, instituțiile partenere își doresc să creeze o comunitate de cercetători în domeniu care să se dezvolte în centre de excelență și să le ofere studenților de la Medicină o educație la cel mai înalt nivel.
“Saving Hearts” este un program internațional de formare în chirurgia cardiovasculară, cardiologie intervențională adult și pediatric și chirurgie vasculară și endovasculară la care participă, în perioada 20 – 31 iulie, aproape 30 de studenți de la trei universități. Este vorba de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Lund și Universitatea Națională de Stat din Irlanda. Școala de vară are ca obiect partea teoretică, dar mai ales practică, aceasta urmând să se desfășoare la Spitalul European Polisano din Sibiu.
Student irlandez: “O oportunitate grozavă pentru toţi cei implicaţi”
Atât studenții români, cât și cei străini au participat, luni, la deschiderea școlii de vară, pe care o văd ca pe o oportunitate de a învăța mai multe din domeniul medicinei. Patrick Cannig, student în anul patru la Universitatea din Irlanda, este pasionat de medicină și încântat că are șansa să practice meseria pe care și-o dorește la Clinica Polisano din Sibiu. “Este minunat să fiu aici, este o oportunitate grozavă pentru toți cei implicați. Am dat un interviu și un test pentru a veni aici și abia aștept să particip la operații. Este excelent că facem și practică și nu ne axăm numai pe partea teoretică”, a spus studentul irlandez. De aceeași părere este și Daniel Salehi, care vine de la Universitatea din Lund, Suedia. Mai mult, e bucuros că vizitează România și profită din plin de vremea călduroasă de la noi. “Cred că este foarte interesant atât să vin să fac practică, cât și să vin în România, pentru că e prima dată. E frumos aici, în Sibiu. Oamenii sunt de treabă și vremea e mult mai frumoasă aici decât în Suedia”, a spus studentul. Alături de studenți s-au aflat numeroși reprezentanți ai ULBS, printre care Marian Țiplic, prorectorul ULBS, conf. univ. dr. Silviu Morar, decanul Facultății de Medicină, conf. univ. dr. Manuela Pumnea, prodecanul Facultății de Medicină, Dana Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Universității “Lucian Blaga”, dar și dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică din cadrul aceleiaşi instituţii, Constantin Celestin, directorul general al Spitalului European Polisano și dr. Ovidiu Gligor, administrator Polisano. “Sunt sigur că această mobilitate internațională va fi un real succes. Din câte am înțeles, interesul vostru nu constă doar în teorie, ci și în practică. Asta veți găsi aici”, le-a transmis studenților decanul Facultății de Medicină de la Sibiu.
România, un loc îngrijorător în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare
Dr. Victor Costache a realizat o prezentare a Școlii de vară “Saving Hearts” și, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ilie, a amintit de proprietarul grupului Polisano, regretatul Ilie Vonica. De asemenea, acesta a vorbit și despre ideea proiectului, subliniind poziția îngrijorătoare pe care o ocupă România în Europa în ceea ce privește mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare. “Știți foarte bine, bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu de deces în Europa, iar România se află, din nefericire, pe unul din locurile fruntașe. Ideea este să formăm cât mai mulți specialiști încă de pe băncile școlii, în specialitățile legate de medicina cardiovasculară și toată această organizare, cu sprijinul unor profesori de excepție de la aceste Universități, precum și invitați speciali din centre de renume din Franța. Sper ca în anul următor să avem invitați din Statele Unite, în Spitalul European Polisano care beneficiază de o infrastructură de excepție”, a spus dr. Victor Costache.
În cadrul școlii de vară, studenții vor lua parte la diferite worshop-uri, iar luni, 27 iulie, vor avea ocazia să îl întâlnească pe Sherif Sultan, vicepreşedintele Societăţii Mondiale de Chirurgie Vasculară. De asemenea, vor vizita, într-una din zile, și castelul Bran.
Original source: http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/studenti-din-suedia-si-irlanda-invata-medicina-la-sibiu-108398.html
Data publicării: 20.07.2015