press_release

Un titan al chirurgiei mondiale numit Doctor Honoris Causa, la Sibiu

Profesorul Sultan Sherif, unul din cei mai apreciați chirurgi în domeniul cardiovascular din lume, a primit, marți, 24 martie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu,  la propunerea Facultății de Medicină. Ceremonia de înmânare a distincţiei acordată pentru întreaga activitate dedicată cercetării în medicină a avut loc în Aula Magna a ULBS, în prezenţa a numeroşi profesori, medici şi studenţi.

 

Sherif Sultan: un CV de peste 170 de pagini

Considerat unul din primii trei chirurgi vasculari şi endovasculari din lume, Sherif Sultan este personalitatea al cărei CV se întinde pe mai bine de 170 de pagini. Cu peste 25 de ani de experienţă în domeniu, doctorul irlandez, de origine egipteană, are o evoluție profesională completată prin studii în SUA, Marea Britanie, Irlanda și Egipt. A primit o multitudine de distincţii și premii (peste 30) în întreaga lume. Portofoliul lui are 389 de prezentări internaţionale şi 89 naţionale, este membru a numeroase societăți medicale (mai bine de zece), fiind şi inventator cu 19 brevete. Este primul care a subliniat mult timp nevoia de cercetare în domeniul său şi care a lansat noi aparate medicale în Europa şi în întreaga lume. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul lui.

Pentru prima dată în lume, în aprilie anul trecut, Sultan a realizat alături de o echipă de medici români de la Spitalul Polisano din Sibiu, cinci operații, implantând unor pacienți aflați în stadii avansate de afectare a aortei o proteză. Ineditul intervențiilor constă în faptul că tehnica este invazivă, cu riscuri minime, iar noua proteză, apărută recent pe piață, a fost pentru prima dată folosită la nivel mondial.

 „Trebuie să pregătim studenții pentru profesii care nu există încă”

În cadrul evenimentului de decernare al titlului de DHC oferit de Universitatea ,,Lucian Blaga”, renumitul chirurg irlandez de origine egipteană a mulţumit Sibiului pentru şansa de a trata aici pacienţi care suferă de boli extrem de grave. „Este o adevărată onoare pentru mine să primesc titlul drept recunoaştere a carierei mele academice şi medicale în domeniul chirurgiei vasculare şi endovasculare. Acordarea titlului îmi dă ocazia să-mi exprim consideraţia pentru întreaga comunitate academică sibiană”.

Pe lângă asta, în alocuţiunea sa, Sherif Sultan nu i-a uitat pe studenţi, cărora le-a amintit că au şansa unică să beneficieze de un program de pregătire prin proiectul ,,Saving Hearts”, care se va desfăşura în această vară la Sibiu. Studenţilor de la medicină li se vor preda tehnici inovative de intervenţie minim invazivă pentru tratarea diferitelor anevrisme. ,,Trăim în vremuri în care trebuie să pregătim studenții pentru profesii care nu există încă. De ce spun asta? Primele zece profesii din lume ale anului 2012 nici nu existau încă în anul 2006”.

Original source:  Un titan al chirurgiei mondiale numit Doctor Honoris Causa, la Sibiu

Posted on March 26, 2015