press_release

Saving Hearts: Prima promoţie a Şcolii de Vară pentru chirurgi cardiovasculari (VIDEO)

 

Peste 5o de tineri medici din ţară şi străinătate au absolvit la Sibiu, la începutul lunii august, cursurile primei Şcoli de vară din România pentru chirurgi cardiovasculari, în cadrul proiectului “Saving Hearts”.

Timp de şapte zile,  în perioada 20-31 iulie, tinerii absolvenţi de medicină din cadrul Universității ”Lucian Blaga”  Sibiu și Lund, Suedia, au fost pregătiţi de chirurgi de top care au venit la Sibiu cu echipele medicale , precum prof. univ. dr. Sherif A.H. Sultan-președintele Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară, prof. dr. Petru Liuba -șeful catedrei de Cardiologie Intervențională din Lund sau de conf. dr. Victor Costache- șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică a Spitalului Polisano.

Programul a inclus atât cursuri teoretice, cât şi parctice. Cei 50 de medici au asistat la operaţii extrem de complicate realizate de echipele renumiţilor chirurgi în Spitalului Polisano, unele intervenţii fiind făcute chiar în premieră naţională şi europeană.

Citeşte şi: Premieră europeană la Polisano: Primul implant de grefa vasculară cu ţesut de ovine (VIDEO)

Sherif A.H. Sultan, președintele Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară a subliniat importanţa unui astfel de program de pregătire a chirurgilor cardiovasculari şi s-a declarat încântat de faptul că mulţi tineri au bătut drum lung până la Sibiu pentru instruire.

 

La rândul său, prof. dr. Petru Liuba, șeful catedrei de Cardiologie Intervențională din Lund, care vine frecvent în România pentru a opera, benevol, copii cu afecţiuni cardiace grave, şi-a exprimat speranţa şi dorinţa ca o parte din finaliştii cursului de la Sibiu să devină viitorii săi colegi în sala de operaţii.
Tehnicile de ultimă generaţie folosite în operaţii şi secretele împărtăşite de marile nume ale medicinii mondiale în materie de chirurgie au transformat săptămâna de la Sibiu chiar în echivalentul unui an de studiu în facultate, potrivit tinerilor medici.

În ultimii ani, România se confruntă cu un deficit uriaş de chirurgi cardiovasculari şi endovasculari, ţara noastră fiind pe locul 1 în Europa în privinţa mortalităţii cauzată de afecţiunile cardiovasculare, potrivit dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică a Spitalului Polisano.

Şcola de vară este organizată în cadrul programului ”Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment”, realizat pe o perioadă de trei ani de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu  Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund și Institutul de cercetare Western Vascular Institute.

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=1HRMPUHHe0A&hd=1

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=xCFv8UmRM3w&hd=1

Original source:  http://www.stiridesibiu.ro/?p=22944

Data publicării: 02.08.2015