press_release

Prima scoală de vară pentru chirurgi cardiovasculari, deschisă la Sibiu

Chirurgi cardiovasculari de top din Europa vin la Sibiu, în luna iulie, şi  fac pregătire cu studenţii facultăților de Medicină din cadrul Universității ”Lucian Blaga” și Lund, Suedia, în cadrul unui proiectului “Saving Hearts”.

Sesiunea de training pentru studenţii români şi suedezi are loc în cadrul primei scoli de vara pe medicina din Romania, în perioada 20-31 iulie.

Studenţii vor avea şansa să înveţe la Sibiu de la nume de top ale medicinii, precum prof. univ. dr. Sherif A.H. Sultan-președintele Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară, prof. dr. Petru Liuba -șeful catedrei de Cardiologie Intervențională din Lund, prof. dr. Eric Arnaud Crozat -fondatorul Clinicii Belledone, din Grenoble, Franța sau de conf. dr. Victor Costache- directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică.

Şcola de vară este organizată în cadrul programului ”Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment” , realizat de niversitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu  Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund și Institutul de cercetare Western Vascular Institute .

În cadrul cursurilor susținute de profesori și practicieni de renume, studenții se vor familiariza cu cele mai moderne tehnici imagistice de explorare a cordului, de diagnosticare și tratament intervențional al afecțiunilor cardiovasculare.  Școala este finanțată prin programul Erasmus+ și se va derula la Sibiu în fiecare vară, până în 2017.

“Bolile cardiovasculare sunt o problemă de sănătate publică. Acestea constituie prima cauză de mortalitate din România. Școala de vară «Saving Hearts» abordează atât aspecte teoretice, cât și practice din chirurgia cardiovasculară, endovasculară și cardiologie intervențională, pentru a oferi studenților cea mai buna pregătire, în conformitate cu cele mai noi proceduri de tratament în domeniu. Programul va include și cursurile interactive, cu transmiteri live din sălile de operații ale Spitalului Polisano în sala de curs, prin sisteme de telemedicină, precum și workshop-uri cu cele mai noi tehnologii din domeniu, respectiv implantare de valve transcateter și implantarea de endoproteze”, arată dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică din cadrul aceleiași instituții.

Cursurile și stagiile de pregătire se vor desfășura în cadrul Spitalului European Polisano, care dispune de cea mai modernă platformă de imagistică medicală și dotări de top în cadrul secțiilor de cardiologie și chirurgie cardiovasculară, recunoscute la nivel internațional.

Studenții vor cunoaște modul de lucru al echipei cardiovasculare multidisciplinare Echipa Inimii – Heart Team, alcătuită, după model european, din chirurgi cardiovasculari, cardiologi, anesteziști și radiologi de prestigiu:  conf. dr. Victor Costache, dr. Nicolae Florescu, șeful Secției de Cardiologie intervențională și dr. Alexandru Voican, medic specialist în cardiologie intervențională, dr. Mihai Chiloflischi, șeful Secției ATI și conf. dr. Adrian Șanta, șeful secției de Imagistică Cardiovasculară.

Școala de vară de la Sibiu este finanțată prin programul Erasmus+ și se va derula în fiecare vară, până în 2017.

 • Dr. Petru Liuba – medic cardiolog pediatru și șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia;
 • Marcus Carlsson – cercetător imagistică cardiacă în cadrul Universității din Lund, Suedia;
 • Dr. Eric Arnaud Crozat – chirurg cardiovascular și fondatorul Clinicii Belledone, din Grenoble, Franța;
 • Univ. Dr. Sherif A.H Sultan – chirurg, profesor și cercetător renumit la nivel internațional și președintele Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară;
 • Calin Ivașcu, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară în cadrul Universității Caen, Franța;
 • Jürgen Porr – medic primar, specialist în medicină internă și gastroenterologie, medic șef al Clinicii Medicale 1 din cadrul spitalului Clinic Județean Sibiu;
 • Gerard Flaherty – medic și lector în medicina clinică și educație medicală în cadrul Universității Naționale a Irlandei, Galway;
 • Niamh Hynes – lector universitar în chirurgie endovasculară în cadrul Universității Naționale a Irlandei, Galway;
 • Dave Veerasingam – lector universitar în chirurgie cardiotoracică în cadrul Universității Naționale a Irlandei, Galway;
 • Florian Stefanov – inginer clinic în cadrul Institutului Vascular de Vest, Galway, Irlanda;
 • Wael Tawfick – lector universitar în chirurgie vasculară în cadrul Universității Naționale a Irlandei, Galway.

Original source:  http://www.stiridesibiu.ro/?p=22604&

Data publicării: 17.07.2015