press_release

”SavingHearts” – Despre chirurgie, despre profesioniști, pentru studenți

Operații transmise live, intervenții chirurgicale pentru care studenții sunt invitați să asiste în persoană, cursuri aplicate, profesori de renume din întreaga lume, studenți din Suedia, Irlanda și România.

Câteva din elementele școlii de vară ”SavingHearts”, proiect finanțat prin Erasmus+ și implementat în urma parteneriatului dintre Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund (Suedia) și Institutul de cercetare Western Vascular Institute (Irlanda).

”Petru Liuba, unul din profesorii Universității noastre din Lund, este din România și a muncit mult pentru a crea parteneriate cu Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu. De asemenea, ne-a încurajat să venim aici: «trebuie să vedeți România și Transilvania, iar școlile de acolo sunt foarte bune». Am descoperit o școală de vară foarte bine organizată, cursurile sunt foarte bune. În plus, avem și timp liber pentru a vedea împrejurimile”, povestește Petter Fierberg, student al Universității din Lund, Suedia. A venit la Sibiu însoțit de colegul și prietenul său, Anthony Lindhdm. Sunt studenți la medicină, dar încă nu au decis în ce direcție se vor specializa. ”Cred că este o premieră pentru toți care am venit să studiem aici. Avem oportunitatea să vedem lucruri interesante, să participăm la cursuri utile, dar și să asistăm la operații. Și chiar dacă e greu să povestești astfel de lucruri studenților, profesorii și medicii de aici s-au străduit și cred că au și reușit să ne transmită tuturor foarte multe informații. Este excelent faptul că putem vedea cum lucrează alți specialiști, putem vedea cum schimbă ei informații și noi experiențe. În plus, o școală de vară precum aceasta ne ajută în mod clar să vedem dacă zona cardiovasculară a medicinii este potrivită pentru noi. Cel puțin nu ne-a speriat, vom vedea dacă mergem pe acest drum medical”, apreciază Anthony.

Spre diferență de cei doi colegi din Suedia, Andreea Ioana Costache, studentă în anul 6 la Medicină la Sibiu, știe clar ce direcție vrea să urmeze: chirurgia cardiovasculară, adică exact tema școlii de vară ”Saving Hearts”. ”Mi s-a părut o provocare din toate punctele de vedere, este o experiență unică. Până acum, la Sibiu nu au venit atât de mulți profesori de asemenea anvergură internațională. Este important să cunoaștem și studenți din alte țări. De exemplu, așa am putut să vedem care sunt diferențele între sistemul lor de predare și cel de la noi”. Andreea apreciază mai ales lucrurile practice din cadrul școlii de vară. ”Workshop-ul cred că a fost cel mai fascinant pentru toată lumea, deoarece am avut cu toții șansa să vedem ce înseamnă o ramură chirurgicală. Dar și faptul că am avut șansa să intrăm într-o sală de chirurgie cardiovasculară sau într-un laborator de angio reprezintă lucruri foarte importante pentru noi. Nivelul de pregătire al celor care au venit să opereze aici este unul foarte ridicat. Contează mult să pornești cu dreptul. Totul e foarte bine pregătit, este multă muncă în spatele acestui proiect, prin urmare mulțumim pentru că am avut șansa de a participa la o astfel de școală”, mai spune Andreea.

Despre oportunitatea de a se întâlni la Sibiu specialiști din mai multe țări vorbește și Peter. ”Cel mai important este faptul că au loc o serie de schimburi de idei între oameni care locuiesc în țări diferite. Astfel ajungi să îți reevaluezi propriile idei și concepții, lucru foarte important din punctul meu de vedere. Polisano seamănă foarte mult cu ceea ce avem și noi în Suedia. Medicii vorbesc același limbaj, procedurile sunt asemănătoare. Dar ce am mai văzut este că doctorii de aici petrec foarte mult timp cu pacienții, ceea ce cred că este un lucru bun. În Suedia am impresia că doctorii lucrează mai mult cu hârtiile, decât cu pacienții, deși sunt convins că și aici este birocrație multă”. Studenții nu uită să amintească și de faptul că, în timpul liber, se bucură de ceea ce înseamnă România și Sibiul. ”Nu se știe prea multe despre țara voastră în Suedia. Practic, acum se construiește imaginea, prin astfel de întâlniri internaționale”.

”Este o șansă pentru Sibiu”

Școala finanțată în cadrul programului Erasmus+ este caracterizată drept unul din cele mai importante evenimente din domeniul medical la Sibiu, având în vedere numele importante invitate să predea. În cadrul Școlii care se desfășoară pe parcursul a două săptămâni vor lucra cu aproximativ 50 de studenți din România, Irlanda și Suedia medici recunoscuți la nivel mondial pentru profesionalismul lor. ”Probabilitatea ca acești studenți să ne devină colegi este maximă. Țin minte că am fost atras de medicina cardio-vasculară încă din anul trei și totul s-a datorat unui program de acest gen, a unor practici de vară în Marea Britanie. Ideea a fost să lansăm un program similar și aici, prin care să aducem studenți din mai multe țări la Spitalul European Polisano, care beneficiază de această dotare de excepție, totul sub patronajul Universității «Lucian Blaga» și a Facultății de Medicină din Sibiu, alături de partenerii din Suedia și Irlanda, de unde vor veni cadre didactice de excepție. În plus, avem invitați speciali cadre didactice din Franța”, spune Victor Costache, conferențiar universitar și director medical al Spitalului European Polisano.

El a amintit și de metodele aplicate în cazul studenților sibieni și a celor invitați din alte țări. ”În medicina cardiovasculară orice detaliu este important. Prin urmare, și în cadrul acestui program încercăm să îmbinăm sesiunile practice cu cele teoretice. În plus sunt și așa-numitele «wetlab»-uri, suportate de Sorin Group Europa și Metronic. Astfel vom crea simulatoare pentru intervenții chirurgicale pentru ca studenții să poată exersa intervenții ca și cum le-ar face pe un pacient. Astfel de sesiuni prin care studenții vor exersa cele mai noi tehnologii din domeniu sunt programate atât în prima, cât și în a doua săptămână a școlii”, mai arată Victor Costache.

Coordonatoarea Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS, Daniela Preda, susține că proiectele de acest gen au în vedere efecte pe termen lung. ”Parteneriatele strategice sunt un instrument de internaționalizare, iar acest proiect, «SavingHearts» are un impact național și internațional. Este urmărită crearea unor centre, a unor comunități de cercetători și programe de scurtă durată prin aceste metode inovative, aplicate într-o școală de vară orientată către practică în domeniul medicinii. Criteriile de selecție pentru studenți au fost restrictive, cerințele pentru această practică aplicativă au fost foarte riguroase și ne bucurăm că avem aproximativ 50 de studenți din România, Suedia și Irlanda care beneficiază de aceste cursuri de pregătire intensă alături de elita medicală internațională. Studenții au șansa să lucreze cu cei mai buni experți din lume în acest domeniul medical. Este o șansă pentru Sibiu, pentru Universitate și pentru studenții noștri, care sperăm să devină astfel medici de top”, arată Daniela Preda.

Școală de vară cu trei ediții

În cadrul școlii de vară care are loc la Sibiu, cei aproximativ 50 de studenți selectați beneficiază de cursuri teoretice și practice susținute de medici specialiști de renume, atât din țară, cât și din străinătate. Printre aceștia se regăsesc personalități precum prof. dr. Petru Liuba (șeful catedrei de Cardiologie Intervențională din Lund), prof. dr. Eric Arnaud Crozat (fondatorul Clinicii Belledone, din Grenoble, Franța), prof. univ. dr. Sherif A.H. Sultan (președintele Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară), managerul proiectului conf. dr. Victor Costache (directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică)sau prof. Jürgen Porr (șeful Clinicii Medicale 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu). În cadrul cursurilor susținute de profesori și practicieni de renume, studenții se vor familiariza cu cele mai moderne tehnici imagistice de explorare a cordului, de diagnosticare și tratament intervențional al afecțiunilor cardiovasculare.  Școala este finanțată prin programul Erasmus+ și se va derula la Sibiu în fiecare vară, până în 2017. Ediția din acest an reunește numele importante din domeniu între 20 și 31 iulie 2015.

Original source:  http://www.turnulsfatului.ro/31535/-quot-savinghearts-quot–despre-chirurgie-despre-profesionisti-pentru-studenti.html?sst=saving%20hearts

Data publicării: 26 Iulie 2015