Câteva zeci de studenți, reprezentanți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, ai universităților partenere din Suedia și Irlanda, precum și ai Spitalului European Polisano au participat la deschiderea Școlii de vară ”Saving Hearts”.
Școala finanțată în cadrul programului Erasmus+ este caracterizată drept unul din cele mai importante evenimente din domeniul medical la Sibiu, având în vedere numele importante invitate să predea.
”Cred că este foarte important faptul că în cadrul acestei școli se pune un mare accent și pe partea practică”, a subliniat Silviu Morar, decanul Facultății de Medicină din cadrul ULBS. În cadrul Școlii care se desfășoară pe parcursul a două săptămâni vor lucra cu aproximativ 50 de studenți din România, Irlanda și Suedia medici recunoscuți la nivel mondial pentru profesionalismul lor. ”Probabilitatea ca acești studenți să ne devină colegi este maximă. Țin minte că am fost atras de medicina cardio-vasculară încă din anul trei și totul s-a datorat unui program de acest gen, a unor practici de vară în Marea Britanie. Ideea a fost să lansăm un program similar și aici, prin care să aducem studenți din mai multe țări la Spitalul European Polisano, care beneficiază de această dotare de excepție, totul sub patronajul Universității «Lucian Blaga» și a Facultății de Medicină din Sibiu, alături de partenerii din Suedia și Irlanda, de unde vor veni cadre didactice de excepție. În plus, avem invitați speciali vor fi cadre didactice din Franța”, spune Victor Costache, conferențiar universitar și director medical al Spitalului European Polisano.
El a amintit și de metodele care vor fi aplicate în cazul studenților sibieni și a celor invitați din alte țări. ”În medicina cardio-vasculară orice detaliu este important. Prin urmare, și în cadrul acestui program încercăm să îmbinăm sesiunile practice cu cele teoretice. În plus sunt și așa-numitele «wetlab»-uri, suportate de Sorin Group Europa și Metronic. Astfel vom crea simulatoare pentru intervenții chirurgicale pentru ca studenții să poată exersa intervenții ca și cum le-ar face pe un pacient. Astfel de sesiuni prin care studenții vor exersa cele mai noi tehnologii din domeniu sunt programate atât în prima, cât și în a doua săptămână a școlii”, mai arată Silviu Costache.
”Ținem pasul cu dezvoltarea din domeniul medical internațional”
Ovidiu Gligor, reprezentant al acționariatului Spitalului European Polisano, arată că astfel de proiecte sunt un câștig pentru toți cei implicați. ”Avem onoarea să avem parteneri Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu și universități din Suedia și Irlanda. Ținem pasul cu dezvoltarea din domeniul medical internațional. Este un proiect destinat studenților, dar având în vedere operațiile și tehnologiile realizate în cele două săptămâni sigur că acest proiect se va adresa și specialiștilor”, arată Ovidiu Gligor.
Profesor universitar și șef de secție în cadrul Spitalului clinic județean, Paul-Jürgen Porr apreciază că astfel de proiecte au început să devină o tradiție la Sibiu. ”Aceste școli de vară sunt o invenție mai veche. În vest se practică de 40 de ani, la noi au început de câțiva ani și mă bucur că și la Sibiu au început să devină o tradiție. Sigur că oamenii se cunosc între ei, mai ales studenții mai văd o altă țară, dar școala aceasta de vară are și valoare științifică. Prin speakerii invitați din diferite țări, fiecare un specialist în domeniul lui, utilitatea unei astfel de școli este multiplă și este de lăudat faptul că din colaborarea aceasta dintre Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și Spitalul Polisano s-a ajuns la a treia școală de vară în acest domeniu. Se pot acumula numeroase informații, chiar dacă este vorba de doar două săptămâni. Este foarte utilă o astfel de școală”.
Proiect cu orizonturi largi
Coordonatoarea Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS, Daniela Preda, susține că proiectele de acest gen au în vedere efecte pe termen lung. ”Parteneriatele strategice sunt un instrument de internaționalizare, iar acest proiect, «Saving Hearts» are un impact național și internațional. Este urmărită crearea unor centre, a unor comunități de cercetători și programe de scurtă durată prin aceste metode inovative, aplicate într-o școală de vară orientată către practică în domeniul medicinii. Criteriile de selecție pentru studenți au fost restrictive, cerințele pentru această practică aplicativă au fost foarte riguroase și ne bucurăm că avem aproximativ 50 de studenți din România, Suedia și Irlanda care beneficiază de aceste cursuri de pregătire intensă alături de elita medicală internațională. Studenții au șansa să lucreze cu cei mai buni experți din lume în acest domeniul medical. Este o șansă pentru Sibiu, pentru Universitate și pentru studenții noștri, care sperăm să devină astfel medici de top”, arată Daniela Preda.
Printre studenții care s-au înscris la această școală de vară este și Alexandru Georgian Costea, care tocmai a terminat ca șef de promoție anul 6.
”Eu am mai participat la Școala de iarnă de la Polisano, una similară cu cea de astăzi. Îmi place să particip deoarece cardiologia este drumul pe care îl voi urma – cardio-intervențională sau chirurgie cardiovasculară. Este o oportunitate deosebită pentru noi, studenții din Sibiu și, mai nou, pentru cei veniți prin proiectul Erasmus+ să avem alături de noi profesori precum Victor Costache sau Nicolae Florescu. Consider că trebuie să profităm de aceste oportunități, chiar dacă puteam să stăm acum la un ștrand. A asista la transmisii live din sala de operații, dar și oportunitatea de a intra în sala de operații, de a vedea și de a ți se explica în detaliu procedurile de operație este un cadru organizat, profesional în care ceea ce vedem și învățăm este super-ok față de ce am putea găsi pe YouTube sau alte canale de informare on-line”, spune Alexandru Georgian.
Interesant este modul în care șeful de promoție se gândește la viitorul său. ”Să știți că încă nu m-am hotărât dacă voi pleca din țară. Aș pleca, dar nu din cauza banilor, ci pentru că în alte țări poate aș avea o șansă în plus să mă specializez mai bine și să revin la Polisano sau… cine știe? Mulți dintre cei care suntem aici ne punem această întrebare. Nu suntem deciși. Dar am pleca în afară pentru o specializare, după care să ne întoarcem”.
”Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment” este rezultatul colaborării între Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund (Suedia) și Institutul de cercetare Western Vascular Institute (Irlanda). Școala de vară își va închide porțile peste două săptămâni
Original source: http://www.turnulsfatului.ro/31439/saving-hearts-scoala-pentru-viitori-chirurgi-de-top-si-a-deschis-portile-%7C-foto.html?sst=saving%20hearts
Data publicării: 20 Iulie 2015