”SavingHearts” este prima școală de vară organizată la Sibiu și dedicată studenților de la Medicină, școală în cadrul căreia tinerii au avut șansa de a lucra și de a învăța de la unii dintre cei mai bine cotați chirurgi și profesori în medicina cardiovasculară europeană.
Cursurile intensive, operațiile transmise în direct generând discuții interactive cu cele câteva zeci de studenți, simulatoare ”importante” din ingineria aerospațială i-au determinat și pe specialiștii internaționali să aplaude modul în care la Sibiu a fost organizat un astfel de eveniment.
”Școala aceasta de vară a fost un succes deplin. Am văzut studenți din Suedia, din Irlanda și din România, toți foarte dornici să învețe. Li s-au arătat lucruri pe care mulți visează să le vadă: cazuri complexe, cursuri de nivel înalt, precum și o serie de simulări practice. O să vă dau un exemplu: ieri am dus la bun sfârșit o operație în care am tratat un anevrism complex, operație pe care studenții au putut să o vadă transmisă în direct. Mai apoi, le-am predat studenților despre acest caz și ne-am întors la simulatoare unde le-am cerut să facă și ei același tip de intervenție. Iar dacă atunci când a avut loc «live case»-ul spuneau că e ușor, când au fost puși să repede aceeași intervenție au realizat cât de dificil este. De aceea trebuie să fie astfel de școli de vară, cu astfel de combinări ale sesiunilor teoretice cu cele practice”, povestește însuflețit dr. Sherif Sultan, chirurg irlandez de origine egipteană, cotat drept unul dintre cei mai buni la nivel european.
Precum la Yale, Harward…
”SavingHearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment” este un proiect rezultat al colaborării între Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund (Suedia) și Institutul de cercetare Western Vascular Institute (Irlanda). Proiectul este cofinanțat prin programul Erasmus+, iar printre beneficiari s-au numărat studenți din Suedia și din România, care au învățat în cele două săptămâni de la medici recunoscuți. Ceea ce i-a impresionat, însă, pe medicii recunoscuți au fost condițiile și modul de organizare al acestei școli de vară, desfășurată din punct de vedere logistic în spațiile Spitalului European Polisano. ”Studenții au avut parte de condiții excelente, de material didactic foarte elaborat și bine pregătit. Practic, aici am găsit condițiile pe care le au cei de la Yale, de la Harvard, de la Columbia, este de necrezut. Cu toții au fost uimiți, a fost o organizare precisă precum un ceas elvețian”, apreciază Sherif Sultan.
Organizarea impecabilă este un detaliu amintit și de Petru Liuba. Medic cardiolog de origine română, profesează și predă acum în Suedia. De câțiva ani este ”legat” de Sibiu prin intermediul Polisano. ”Eu am adus câțiva studenți din Suedia, tineri care au un interes deja de acum față de cardiologie, prin cercetările pe care le fac. Am încercat să îi aduc pe ei aici, pentru a le dezvolta în continuare interesul pentru cardiologie și pentru cercetare. Tinerii au nevoie de medii de dezvoltare. Trebuie să învețe tot timpul și să le placă ceea ce fac. Ce am văzut în aceste două săptămâni aici, m-a impresionat. Condițiile de aici sunt mai bune decât cele de dincolo: au făcut o serie de pregătiri colosale, logistica – fenomenală. Cazuri live, din săli de operație, din săli de angiografie, totul foarte – foarte bine făcut. Efectele unor astfel de școli se vor vedea pe termen lung. Dar, dacă exemplul Polisano este singular, dacă nu creează o emulație în rândul celorlalte centre, nu se va ajunge nicăieri. Aici e nevoie de un efect domino, prin care un lucru bun să pună în mișcare un alt lucru bun și să le unească”, crede Petru Liuba. Medicul s-a specializat în ultimii ani pe tratarea bolilor congenitale la copii, iar școala de vară de la Sibiu în cadrul căreia a predat și operat este foarte importantă, susține el. ”«SavingHearts» este o parte din programul Polisano. În România este fenomenal de important să pregătești tineri, care să se angajeze cu trup și suflet în programul de cardiologie, în special pe partea congenitală, căci acesta este domeniul meu. Dacă vrem să avem ceva în viitor în România pe partea congenitală, peste cinci – 10 – 20 de ani, momentul acesta este foarte subțire. E nevoie să pregătim tineri, într-un mod anume și într-un loc bun”.
Școala de ”recrutare”
Alături de Daniela Preda, coordonatoarea Departamentului de relații externe din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, unul din principalii promotori ai școlii ”SavingHearts” este dr. Victor Costache, conferențiar universitar, cel care după 14 ani de practică în Franța s-a reîntors să profeseze în România.
”A fost foarte intens. Nu este la latitudinea mea să spun dacă a fost sau nu un succes. Dar din punctul de vedere al cursurilor și a tot ceea ce a fost necesar am asigurat toți parametrii propuși. Avem cursanți din mai multe țări pe lângă studenții noștri români și tinerii medici români care s-au alăturat programului. Am avut tineri studenți și din Suedia, din Irlanda și din Franța, ba chiar și din Republica Moldova. La fel, profesori din toate aceste țări, deci a fost o onoare să demarăm și coordonăm acest proiect alături de Universitatea «Lucian Blaga», să avem atâtea somități ale medicinii europene la Sibiu. Cred că atât programul teoretic, cât și laboratoarele și intervențiile chirurgicale au fost deosebit de interesante. Împreună cu Echipa Inimii de la Spitalul European, colegii de la Facultatea de Medicină și asistați de colegii noștri din Irlanda am realizat și o premieră în România. Este vorba de o reconstrucție arterială cu o bio-proteză cu un exoschelet genetic modificat, la un pacient care nu avea alte șanse pentru a merge. Toți specialiștii au realizat intervenții foarte complexe în această perioadă și toți pacienții noștri sunt foarte bine”, face un rezumat Victor Costache la finalul celor două săptămâni de școală. Două săptămâni care pot genera un alt efect, susține dr. Sherif Sultan. ”Este foarte, foarte dificil de recrutat chirurgi. Dar cu această școală am reușit să strângem laolaltă un grup de tineri, din care cel puțin 70 – 80% vor deveni chirurgi. Iar acesta este ideea acestei școli, iar dacă vom reuși acest lucru, va fi ceva ce nu reușește niciun mare institut. Este fantastic că această primă ediție a fost realizată în România, cu studenți români în majoritate. Așa merg lucrurile: venim aici, găsim candidatul potrivit, îl luăm cu noi, îl «lustruim» puțin și se va întoarce înapoi în țară ca un chirurg de top în domeniul său. Pentru a vă arăta cum se mișcă lucrurile, anul viitor școala aceasta va avea loc în Suedia”, spune Sherif Sultan.
Un aprig și declarat admirator al României, medicul irlandez laudă oportunitățile pe care le descoperă aici. ”Sunt pasionat de ceea ce fac. Voi nu aveți idee ce comori aveți aici. Oportunitățile de aici sunt printre cele mai bune din întreaga lume. Poate voi nu vedeți, dar vă spun eu, căci călătoresc în întreaga lume. Oportunitățile voastre actuale le-aș compara cu cele din America de Nord, din vremea când era denumită «tărâmul făgăduinței». Dacă nu vedeți, vă deschid eu ochii: Europa este asemenea unui bătrân care se odihnește lângă un ventilator. România este precum un copil în plină creștere. Am venit în România de șase ori în ultimii trei ani și vă spun că sunteți pe un trend crescător. Vă mai trebuie doar oportunitatea în urma căreia toți să munciți împreună, iar eu încerc să ajut cât de mult pot”, mai spune Sherif Sultan.
Dr. Petru Liuba vorbește și despre importanța legăturilor la nivel academic, legături întărite în cadrul școlii de vară care tocmai s-a încheiat. ”Prin programul acesta, Saving Hearts, dacă noi am început să avem legături la cel mai înalt nivel universitar, între Lund și Sibiu prin Polisano, cred că este un început foarte bun. Pașii mici sunt de o mie de ori mai mici decât șapte pași mari înainte, cu opt mari înapoi. Mai bine faci pași mici, în fiecare an, și în zece ani poate se vede efectul. Eu vin cu plăcere aici și am venit cu colegi care au predat săptămâna aceasta, colegi care sunt interesați să vină în continuare”.
”Am avut 15 cursanți din Sibiu și sper că Sibiul a câștigat 15 viitori chirurgi. Foarte importante sunt și legăturile care creează la un astfel de eveniment. Faptul că acești tineri au interacționat cu cadre didactice din marile centre europene oferă deschide de noi oportunități, noi orizonturi în formarea ulterioară. Este foarte important pentru un tânăr medic să nu se formeze în același loc, să circule, să vadă cât mai multe tehnici și școli pentru a-și îmbunătăți bagajul practic”, spune dr. Victor Costache.
Original source: http://www.turnulsfatului.ro/31644/chirurgii-europei-despre-quot-scoala-inimii-quot-de-la-sibiu:-colosal-fantastic-aveti-viitor.html?sst=saving%20hearts
Data publicării: 03 August 2015